door Jan D. Swart
Het nationaliseren van laboratoria om het testen op corona te versnellen zou een containermaatregel zijn, maar behoort tot de mogelijkheden. Burgemeester Aboutaleb wees op zijn uitzonderlijke bevoegdheden als het label ramp een rol speelt en riep donderdagmorgen voor het juiste begrip in de raadzaal van het stadhuis de nachtelijke ingreep van Wouter Bos met de banken in herinnering.
Het klonk raadslid Tak van hun Partij van de Partij als muziek in de oren. Bovendien bevestigde het zijn standpunt dat de zorg niet aan de markt moet worden overgelaten. ‘’Winst nemen heeft nu de minste prioriteit’’.
Prompt schrokken Leefbaar en D66 zich - voor het eerst in twee jaar - eensgezind een ongeluk. Waarna de burgemeester zich haastte door te zeggen dat het allemaal zover nog niet zover is. Maar ondertussen was zijn waarschuwing wel de wereld ingezonden. Dit keer niet bij Jinek.
Het tekort aan laboratoriumcapaciteit – waardoor er in Rotterdam maar 24.000 testen per dag kunnen worden onderzocht, terwijl er gemiddeld 35.000 aanvragen zijn – was een hot item op de vroege ochtend, ‘’omdat de regering er een potje van maakt.’’ Dat riep Stephan van Baarle van Denk om Rotterdam aan te geven dat ook hij terug van vakantie is. ‘’Kunt u het falen recht zetten door zelf maatregelen te nemen?’’
Dieke van Groningen van de VVD nam het direct voor Rutte op, terwijl René Segers-Hoogendoorn van het CDA als voorzitter van de fanclub van Hugo de Jonge dacht: laat ‘m maar lullen.
Rotterdam staat op rood
Dennis Tak (PvdA) was het debat begonnen met de opmerking dat het zorgpersoneel in Rotterdam sisyfusarbeid verricht. Net als deze mythische koning van Korinthe, die elke dag opnieuw zijn rotsblok de berg omhoogduwde om het daarna weer naar beneden te zien rollen, ‘’zien onze zorghelden hun harde werk teniet gedaan worden’’.
‘’Wij hebben dus nu géén excuus meer om onvoorbereid te zijn.’’ Daar kwam zijn waarschuwing op neer. Hij vreesde een lockdown en de onmogelijkheid om met zijn fiets door de Witte de Withstraat te kunnen fietsen. Het zweet brak hem uit. ‘’Rotterdam staat op rood’’, riep hij luid, als opgang naar zijn wens om de coronatestmaatregelen plaatselijk beter georganiseerd te krijgen.
De wethouders Kasmi (scholen) en De Langen (zorg) moesten er aan te pas komen om zoveel mogelijk angst weg te nemen en spraken over ‘’brede pakketten en verbeterde professionalisering’’, en ook over ‘’gestegen burenhulp’’, met andere woorden: jongens, in maart waren we overvallen, maar neem van ons aan, nu zijn we paraat.
Horeca
Ook ten aanzien van het bron- en contactonderzoek?, wilde Van Baarle uitgeslapen weten.
‘’We hebben de methode nog niet helemaal verlaten’’, antwoordde de burgemeester, ‘’maar het is voornamelijk nog slechts risico-gestuurd.’’ Met andere woorden: het is inmiddels gewoon weer ondoenlijk geworden. ‘’De mensen moeten zelf het contacten af, wij waken vooral bij de verpleeghuizen’’, aldus Aboutaleb, die volgende week trouwens in de verzorgingshuizen nog een mondkapjescheck zal laten uitvoeren. Die zijn er nu in overvloed.
Ook de horeca kwam nog even ter sprake. Kon niet missen met Tak en Van Groningen in de raadzaal, die niet geloven dat het laatste rondje in de kroeg het tij gaat keren. En toen bleef er voor Aboutaleb niets anders over dan zijn RTL4-verhaal te herhalen. ‘’Je blust een huis dat in brand staat, maar belangrijker voor de brandweer is het huis ernaast: dat je moet je nat houden om overslaan te voorkomen. Ja, dat uurtje maakt veel uit.’’